Aparatele de cafea sunt poate cea mai bună şi mai utilă invenţie pentru cei care adoră să înceapă fiecare zi cu o ceaşcă de cafea. Uşor de folosit şi simplu de întreţinut, aparatele de cafea moderne vor fi o alegere excelentă atât pentru acasă, cât şi pentru birou.
Cum pe piaţă sunt foarte multe modele şi tipuri de aparate de cafea am pregătit un scurt ghid pentru a avea cel mai bun aparat de cafea de fiecare dată şi a şti şi cum să îl întreţii periodic ca să te bucuri de el şi de cafea o perioadă cât mai lungă de timp.
Alegerea unui aparat de cafea modern, ce criterii vei lua în considerare?
Cele mai importante criterii pentru alegerea corectă a unui aparat cafea bun ar fi:
- Tipul aparatului de cafea
Putem avea aparate care folosesc capsule predozate cu un conţinut optim de cafea, calitatea cafelei depinde aici foarte mult de cafeaua folosită şi de dozare, de capacitatea aparatului de a extrage suficient de bine cafeaua din doză respectivă.
Variantele semi-automate de aparate de cafea sunt cea mai bună alegere de pe piaţă, nu au costuri foarte mari şi este simplu să le foloseşti zi de zi, ai afişaj electronic şi multe programe, ai control total asupra procesului.
- Tipul boilerului
Este de preferat aparatul de cafea cu boiler dublu sau cu schimbător de căldură dacă vrem rezultate foarte bune şi o capacitate cât mai mare. Materialele din care este făcut boilerul trebuie să fie neapărat cupru şi alamă, pentru o eficienţă mai mare a dispozitivului, izolarea termică să fie şi ea foarte bună indiferent de tipul de boiler.
- Cantitatea de cafea făcută la un singur proces complet
Dacă ai familie numeroasă sau foloseşti aparatele de cafea la birou alegi variantă care poate pregăti o cantitate mai mare de cafea. Dacă ai însă doar o ceașcă sau două de cafea servite pe zi vei cumpăra un aparat cafea care oferă doze mai mici de cafea pregătite o singură dată.
- Puterea aparatului de cafea
Cu cât este mai mare, cu atât vei avea o cafea pregătită mai rapid. Puterea mai mare înseamnă şi presiune mai mare. Dacă ai un aparat cu o capacitate de 2 litri vei avea nevoie de cel puţin 1500W. Este mai mare rezervorul, creşte şi puterea totală, ajungându-se şi la 3000W.
Presiunea, volumul rezervorului şi tipul încălzitorului, funcţii suplimentare, criterii esenţiale în alegerea aparatului de cafea
Presiunea din timpul pregătirii cafelei. Te vei uita cu atenţie pe caracteristicile tehnice ale aparatului de cafea şi vei căuta produsele care au 9 bari presiune la filtru şi 15 bari la ieșirea din pompa de presiune.
Reglarea cu precizie a parametrilor importanţi. Cu cât mai multe setări pentru precizie, cu atât mai bine. Trebuie să poţi regla cum doreşti modul de măcinare a cafelei, regimul de temperatură, tăria băuturii.
Volumul de apă şi al rezervorului. Aparatele de cafea pentru acasă nu au nevoie de rezervor mai mare de 1-2 litri, dar la birou vei avea nevoie de volum peste 2 litri şi putere peste 2000W cel puţin.
Tipul încălzitorului. Vrei încălzire rapidă, cauţi aparat cafea cu termobloc, vrei aromă şi gust bune, te îndrepţi spre un model de tip boiler, cazan. Temperatura şi presiunea sunt importante ca să ai cea mai bună cafea, aşa că al doilea tip de încălzitor este cel mai potrivit.
Funcţii suplimentare incluse. Le vei căuta şi pe ele la aparatul tău de cafea. De exemplu, vrei să ai preparare simultană a doua căni de cafea, sisteme anti-picurare, container pentru resturile de la procesul de preparare, temporizator, mod economisire energie şi deconectare automată când nu mai utilizezi aparatul de cafea.
Controlul precis al temperaturii apei. Poate influenţa semnificativ extracţia cafelei, pregătirea delicioasei băuturi. Varianta digitală este cea mai bună, ai şi algoritmi avansaţi de control pentru temperatura optimă permanent. Aşa economiseşti şi energie, temperatura va fi reglată în funcţie de nevoile tale reale şi de cafeaua pregătită.
Întreţinerea aparatului de cafea şi importanţa pompei sau a dozării programabile în alegerea aparatelor de cafea
Pompa. Este foarte importantă pentru menţinerea presiunii apei în timpul extracţiei. Este de preferat să schimbi uşor setările ei din afişajul digital, cele rotative sunt cea mai bună variantă, nu fac zgomot şi sunt şi eficiente.
Filtrarea apei şi conexiune directă la instalaţia de apă. Trebuie să alegem un aparat cafea care îşi ia câtă apă are nevoie şi se evita astfel şi apa ajunsă pe lângă aparat şi umplerea în exces cu apă.
Dozarea programabilă. Extracţia se finalizează când dorim, se dozează corect cantitatea de apă necesară pentru toate tipurile de cafea pregătite la aparatul de cafea modern.
Spumarea laptelui şi sistemul aferent. Designul sistemului de spumare, cu părţi detaşabile, este deosebit de important ca să ai şi cele mai bune rezultate la spumarea laptelui şi să cureţi uşor sistemul de spumare.
Întreţinerea aparatelor de cafea este foarte simplă. Zilnic trebuie eliminat zaţul şi tot ce rămâne după pregătirea cafelei, părţile detaşabile ale aparatului se curăţa bine şi se spală sub jet de apă călduţă.
Exteriorul aparatului se şterge zilnic cu o cârpă moale, curată, piesa pentru spumare se curată imediat după folosire, se curăţa şi se spală şi garniturile detaşabile, se curăţa bine filtrele şi se curăţă rezervorul. Nu uita de curăţarea sistemului de scurge de la aparat, zona pe unde iese cafeaua proaspăt preparată, filtrelor detaşabile, dacă există.
La câteva luni se vor face şi mentenanţe profesioniste, cam la 6 luni odată măcar, pentru este evita depunerile de calcar şi înfundarea filtrelor, duzelor. O dată pe an se înlocuiesc piesele care pot să cedeze, valve, garnituri, filtre. Se vor folosi de fiecare dată doar produse de igienizare şi curăţare speciale pentru aparatele de cafea moderne.
Comments (No)